Att säkerställa sin rengöring
Livsmedelsföretagaren ansvarar för att de livsmedel som produceras är säkra. En av grundförutsättningarna i livsmedelslagstiftningen är rengöring. Många uppfattar rengöring som ett nödvändigt ont och tråkigt, men det är viktigt att prioritera rengöring och tänka så här:
-
Se rengöring som ett viktigt steg i den dagliga produktionen.
-
Med rengöring får ni säkra produkter.
-
Nöjda konsumenter.
-
Högre produktutbyte.
-
Skyddar utrustningen, mindre reparationer.
-
Ni får en trivsam arbetsmiljö.
-
Med rätt verktyg är rengöring lätt.
Lokalen med dess inredning och utrustning skall regelbundet rengöras så att fara inte uppkommer för att livsmedlen kontamineras. Hygienen är extra viktig vid hantering, beredning och packning av färsk mat där ingen efterföljande uppvärmning sker innan försäljning. Eventuella bakterier avdödas således inte innan maten äts eller skall beredas av konsument.
ATP-kontrollen
FOOD DIAGNOSTICS AB tillhandahåller ATP mätarna, SystemSURE™ Plus och EnSURE™ som på 15 sekunder kan tala om ifall en rengjord yta verkligen är tillräckligt ren för att producera livsmedel eller om rutinerna måste förändras för att renlighet skall uppnås.
Proteinkontrollen
Med hjälp av PRO-Clean™ har du ett proteintest som på några minuter avgör om det finns proteinrester kvar på ytor som kan innebära bakterietillväxt.
Medi-Check™ är ett extra känsligt proteintest designat speciellt för rengöringsvalideringen av diskdesinfektorer inom vården.
Det är viktigt att de som ansvarar för rengöringen känner till Zinners cirkeln. Denna består av fyra delar: Kemi, mekanik, temperatur och tid. För att få bästa rengöringsresultat krävs att delarna kombineras rätt vid rätt pH och att rengöringen snabbt kan verifieras för att kunna styra delarna.
Läs artikeln om hur man kan mäta rengöringen med ATP-mätare (publicerad i Livsmedel i fokus nr 5-2010).