
Allergener - snabbmetoder för allergenanalyser

Allergener är ämnen, som även i små mängder, orsakar allergiska reaktioner och kan i värsta fall vara livshotande. Livsmedelsallergener är t.ex. proteiner som tas in via matsmältningssystemet. Allergener som är särskilt problematiska är de gömda i slutprodukter eller de som uppstår på grund av oavsiktlig kontaminering under lagring eller tillverkning.
För att skydda konsumenter måste tillverkaren enligt EU-riktlinje (2003/89/EG) märka produkter med alla ingredienser som kan orsaka en allergisk reaktion. Bilaga III till dessa riktlinjer innehåller en förteckning över livsmedelsingredienser klassificerade som möjliga allergener eller möjligen intoleranta, t.ex. jordnötter, hasselnötter, ägg, gluten / gliadin, mandel, soja, sulfit, mjölk och laktos.
Allergen test
Vi har en lång rad allergen test för de flesta livsmedelsrelaterade allergener på EU’s lista, från enkla lateralflow-stickor till tidsbesparande ELISA metoder och superkänsliga PCR kit. Vi representerar följande välkända varugrupper:
-
RIDASCREEN®: säkra och robust ELISA-kit
-
RIDA®QUICK: det smartaste analyskitet för gliadin (gluten)
-
SureFood®: kraftfulla PCR-kit för det moderna laboratoriet
-
bioavid Lateral Flow: enkla, snabba och säkra analyskit
Läs mer om bioavid Lateral Flow och se instruktionsfilmerna.
Vi hjälper er att välja analysmetod utifrån önskade krav på målområde, precision, tid och förutsättningar i er verksamhet. Det innebär att ni kan genomföra en effektiv allergenkontroll i ert kök, i er livsmedelsproduktion eller i ert laboraturium.