Jordnöt
Under senare år har allergierna mot jordnötter ökat, även hos små barn. Svåra och livshotande reaktioner har observerats bland individer med jordnötsallergi. Jordnötter förekommer i en mängd livsmedel, t.ex. choklad, bakverk, glass, fyllningar, bröd, pesto, snacks mm, som konsumenter skall upplysas om via ingrediensförteckning. Proteinrester kan följa med oavsiktligt i livsmedelsproduktion, varför det även är viktigt med god processkontroll.
FOOD DIAGNOSTICS erbjuder olika testmetoder för att snabbt och effektivt kontrollera jordnöt i produktionslinjer och i livsmedel.
bioavid Lateral Flow Peanut
Lateral flow tester:
-
kvalitativ testmetod för omgivningsprover och livsmedel,
-
känslig, detektionsgräns 10 µg torkat prov på ytor och 5 ppm (mg/kg) i livsmedel,
-
snabb, endast 10 minuters inkubation.
RIDA®QUICK Peanut
Lateral flow tester:
-
kvalitativ analys av jordnöt,
-
känsligt, detektionsgräns 5 ppm (mg/kg),
-
snabb, endast 10 minuters inkubation.
RIDASCREEN®FAST Peanut
ELISA-kit:
-
kvantitativ analysmetod för analys av jordnöt i livsmedel,
-
känslig, detektionsgräns 1,5 ppm (mg/kg),
-
snabb, 30 minuters inkubation,
-
AOAC-RI validerad för frukostflingor, kakor, glass, mjölkchoklad.
SureFood® ALLERGEN Peanut
PCR-teknik:
-
kvalitativ analys av jordnöts DNA,
-
känsligt, ≤ 5 DNA-kopior / 10 ppm beroende på provmatris, processbehandling, DNA-beredning, DNA-innehåll.