Histamin
Vissa bakterier i proteinrika livsmedel som fisk, ost, kött, samt vin och öl, bryter ned histidin till histamin. Mängden histamin beror på specifik bakterie, temperatur, tid och kan överstiga 1000 ppm (mg/kg) i livsmedel som förvarats eller tillrätts dåligt. Histaminförgiftning ger akut insjuknande i magsmärtor, kräkningar och diarré. Fisk med höga halter histamin föknippas med scrombotoxisk förgiftning. Höga histamin halter har påvisats framförallt i makrill och tonfisk. Fisk av god kvalitet har <10 ppm histamin, varför gränsvärden har satts till 100 mg/kg och i vissa länder till 50 mg/kg histamin i fisk. Schweiz har satt gränsvärde till 10 mg/l histamin i vin.
Vi har flera analysmetoder för snabb och effektiv kontroll av histamin i livsmedel.
RIDA®QUICK Histamin
Lateralflow-tester:
-
kvantitativ analys av histamin i färsk fisk och fiskmjöl,
-
detektionsgräns 20 ppm (mg/kg) i färsk fisk och 125 ppm i fiskmjöl,
-
snabb, bara 10 min inkubation.
RIDASCREEN® Histamin
ELISA-kit:
-
för kvantitativ analys av histamin i i vitt/rött/mousserande vin, mjölk, ost, färsk fisk, konserverad fisk, fiskmjöl,
-
känslig metod med detektionsgräns från 250 ppb (μg/kg) beroende på livsmedel.