Mykotoxiner
Mögelsporer som finns överallt i vår omgivning bildar mögelsvampar, som i sin tur bildar mykotoxin i foder och livsmedel. Mykotoxiner är giftiga ämnen som kan ge upphov till mykotoxikos. Mykotoxiner i djurbesättningar ökar risken för infektionssjukdomar, lägre produktivitet och har givit dödsfall. Mykotoxiner är giftiga för människor, t.ex. kan Aflatoxiner orsaka levercancer och Ochratoxin kan ge njurskador.
Mykotoxiner tar sig främst in i livsmedelskedjan på två sätt. Mögelsvvampar av släktet Fusarium växer vid gynssamma förhållanden direkt på sädesfälten och bildar mykotoxiner som DON, Zearalenone, T-2 Toxin och Fumonisin i spannmålsprodukter. Mykotoxiner, t.ex. Aflatoxiner and Ochratoxin A, bildas när livsmedel lagras på felaktigt sätt. För att inte överstiga EU’s maximala restvärden av mykotoxiner krävs lämpliga analysmetoder.
FOOD DIAGNOSTICS har produkter för analys av de flesta mykotoxiner med relevans för livsmedel, t.ex. Aflatoxin, Citrin, DeoxyNivalenol (DON), Fumonisin, Ochratoxin, Patulin, Trichotecen, T2, Zearalenone (ZON). Vi har produkter från enkla lateralflow-tester, till ELISA metoder, immunoaffinitetskolonner, referensstandarder och instrument.
Kontakta oss för mer information.