Lupin
Lupiner som tillhör baljväxterna inkluderar flera hundra olika arter och är släkt med med jordnötter, sojabönor, ärtor, bönor, linser och kikärter.
Lupinfrön används för framställning av lupinmjöl som används i flera olika produkter som pasta, bröd, bakverk, kakor och kex. Lupinmjöl är en vanlig ingrediens i glutenfria produkter.
Lupin och produkter därav kan orsaka allergiska reaktioner och anafylaktisk chock vid förtäring eller inandning. Enligt LIVSFS 2004:27 Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel, skall lupin och produkter därav alltid deklareras i ingrediensförteckning.
Det har rapporterats om anafylaktisk chock av mycket små mängder lupin. FOOD DIAGNOSTIC har analysmetoder för kontroll av lupin i småmängder.
RIDASCREEN®FAST Lupine
ELISA-kit:
-
kvantitativ analysmetod för lupinprotein i drycker som juice, vin, öl och livsmedel som köttprodukter,
bak-mixer till kakor och bröd, bakade produkter, pasta, choklad, mjölkprodukter och glass mm, -
känslig, detektionsgräns 0,6 ppm (mg/kg) lupine protein,
-
snabb, 30 min inkubation,
-
enkel att använda.
SureFood® ALLERGEN Lupin
PCR-teknik:
-
realtids-PCR för kvalitativ analys av lupin-DNA,
-
detektionsgräns ≤ 5 DNA copies / 10 ppm beroende på beroende på provmatris, processbehandling, DNA-beredning, DNA-innehåll.