round

Är rent tillräckligt rent?

Hygien- och allergenseminarium
18-19 oktober på SIK Göteborg

Fullbelagt 20 deltagare! Anmälan stängd.

›› Här hittar du programmet pdf

rent?

För många människor är födoämnesallergi ett stort problem. Fler och fler mäniskor blir drabbade och det är oerhört viktigt att man har kunskap inom detta område och att det finns snabba och enkla testmetoder för att mäta allergener – Att mäta är att veta!

Nästan lika viktigt är det att kunna verifiera sina rengöringsrutiner och framförallt förbättra dem. ATP–system introducerades redan på 1990-talet men då var de klumpiga men framförallt så var inte kvalitén på provsvabbarna särskilt hög. Mycket vatten har runnit i Göta kanal sedan dess och numera har provsvabbarna flytande enzym (introducerades 2003) och ATP-mätaren (luminometer) är av högsta kvalité med detektionsgränser ner till 1 femtomol (1 x 10-15 mol) ATP.

Vi har arangerat liknande seminarium tidigare och intresset har varit stort, fullbokat på en vecka. Detta är ett diskussionsseminarium och precis som namnet antyder så diskuterar vi mycket under föreläsningarna, kafferasterna, luncherna och på kvällen. Därför kan vi bara vara 20 deltagare.

Vi träffar nya och gamla kollegor som har samma intresse men olika förkunskap. Våra föreläsare är handplockade från olika verksamheter och detta gör att det blir ett

Seminariet riktar sig till:

  • Hygien- och kvalitetschefer

  • Livsmedelsinspektörer

  • Kökschefer

  • Konsulter och alla andra som arbetar med allergen- och hygienfrågor

Vi kommer att diskutera erfarenheter, metoder och utrustningar för att lösa problematiken men vi kommer också att ha kul. Kvällen tillbingar vi på Rondo och ser Lenas Showtime och intager en delikat tvårätters meny.

  • Datum/ plats: 18-19 oktober (start 9.30 första dagen och slut kl. 14.00 andra dagen) på FOOD DIAGNOSTICS (SIK) i Göteborg. Vägbeskrivning.

  • Deltagarantalet är begränsat till 20 personer för att säkerställa bra diskussioner så ”först till kvarn” gäller.

  • Sista anmälningsdag: 1 oktober

  • Hämta hem programmet med föreläsare och ämnen samt kostnad.

›› Här bokar du rekommenderat hotell (Örgryte)
Uppge kod: FOOD DIAGNOSTICS och betala:
Enkelrum: 1075:- (ord. pris 1275:), Dubbelrum: 1480:- (ord. pris 1680:-)

›› Om du vill ha mer information så kontaktar Jan-Erik
tel: 031-335 13 61, janerik@food-diagnostics.se

 

Kvällen tillbingar vi på Rondo och ser Lena Phillpsson och intager en delikat tvårätters meny.


Metoder i seminariet:
›› bioavid
›› SystemSURE Plus
›› Allersnap


Rapporter om hygien/allergener:
›› Hantering av allergikost vid tillagningskök på förskolor

›› Födoämnesöverkänslighet hos förskolebarn i Halmstads kommun

›› Kontroll av specialkosthanteringen inom skola, förskola, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2011


Artiklar:
›› Räknas allergener till hygien?
›› Koll på kontrollen
›› Större krav på allergenanalyser